„Joc orgastic”. Pentru cititori pe măsură

Știi ce e joc orgastic? Următoarea carte de poezii pe care n-o s-o mai lași din mână, după ce ajunge la tine! Pentru că e frumos și versul, e frumos și conceptul, sunt frumoase și ilustrațiile dinăuntru.

Miezul poeziei e frumusețea, până la urmă.

 

Întâlnirea

 

Cu poezia lui I.P. Kvasir am făcut prima dată cunoștință prin trei versuri publicate în ediția a II-a a antologiei Poezie călătoare, apărută tot la editura noastră și co-finanțată de AFCN.

Versurile erau superbe și alcătuiesc, de fapt, o poezie în sine, care în prezent se regăsește și în volumul joc orgastic:

 

 

 

Autorul

 

După ce ne-am întânit cu poezia lui I.P. Kvasir, ne-am întâlnit și cu el în persoană, chiar în orașul său de reședință, Oradea. Ne-a plăcut tare mult: un om atât de fain, într-un loc așa de impresionant și de îndepărtat de Bucureștiul nostru! De-atunci încoace, nouă ne place să-l numim pe Kvasir o personalitate de excepție, un om bun și luminos, care are în spate o poveste controversată din care nu lipsește desprinderea de teologie. De Dumnezeu.

Lăsându-l însă pe Dumnezeu la o parte, mai zicem acum doar că I.P. Kvasir ne-a plăcut și el pe noi, din fericire, iar la câteva zile ne-a spus că vrea să-și publice volumul de debut la editura noastră.

 

Conceptul

 

Conceptul cărții s-a născut din mers, iar azi nici noi, nici autorul nu cred că ne-am putea imagina unul mai potrivit. Poezia lui I.P. Kvasir vorbește des despre femeie, așa că volumul se deschide la propriu cu o femeie. Adică așa:

 

 

Așa arată cartea deschisă. Conceptul de copertă conține o metaforă și… un șiretlic. Metafora e că femeia ți se revelează pe de-a-ntregul abia după ce deschizi cartea și citești. Și citești. Și citești. Că așa citești despre femeie. Mult.

Și ea tot un mister rămâne.

Iar șiretlicul e că, odată ce ai așa o copertă frumoasă când ții cartea deschisă, la ce s-o mai închizi? Este un îndemn la lectură.

 

Titlul

 

Despre titlu ne povestește chiar autorul, în prefața volumului. Iar explicația lui spune tot:

Gustav Klimt a afirmat, la un moment dat, că „toată arta este erotică“. Arta, așa cum o trăiesc eu, derivă din patos, iar pasiunea, această forţă dramatică, ne va conduce întotdeauna către senzualitate. Întreaga noastră existenţă este, așadar, un „joc orgastic“, un univers de contraste ce ne încearcă la fiecare pas al călătoriei pe care o parcurgem și în care ne pierdem toropiţi de erotismul vieţii. Nu vorbesc aici strict de contopirea fizică a trupurilor noastre, ci și de – sau mai cu seamă de – contopirea sexuală a minţii cu sufletul. 

 

Versul

 

Te așteaptă 160 de pagini de poezie naturală, cu o cadență aparte și scrisă foarte, foarte plăcut, printre accente erotice. În continuare, unul soft, dar intens:

ți-am turnat un pahar de

baileys cu gheață

în timp ce te-ai așezat

lângă șemineu.

„frumoasă ca Freya”

mi-am zis eu în gând

în timp ce te dezbrăcam.

 

Outro

 

Pe scurt, joc orgastic este un volum splendid de poezie cu accente subversive, care vorbește despre religie, viață, erotism și iubire. Cartea conține 20 de ilustrații diafane în acuarelă: 20 de nuduri minimaliste cu inserții de caligrafie, realizate de Isabella Zaahr.

Volumul poate fi achiziționat de pe Prăvălia de după.